Start > Jobba hos oss > Våra yrkesroller
Lotsoperatör i arbete

Som lotsoperatör är du länken mellan Sjöfartsverkets interna enheter och externa kunder som skeppsagenter och fartyg. Jobbet bygger i stort på rutiner och problemlösning.

Som lotsoperatör tar du emot beställningar från kund, planerar uppdrag, tillser att de utförs och säkerställer att uppdragen faktureras. Många parametrar ska tas i beaktande under planeringsarbetet. Bl.a. måste vilotidsregler, styrsedlar, restriktioner, restider och övriga lotsuppdrag tas med i beräkningarna.

Kunden i fokus

Arbetet är ett serviceyrke där kunden är i fokus. Du har därför ständigt kontakt med fartyg via VHF och skeppsagenter via telefon. Du förmedlar bordningstider, bordningsplatser och annan för kunden relevant information. Du informerar dessutom lotsar och båtmän om kommande uppdrag och hjälper dessa genom förslag på transporter, väckning m.m.

Som person bör du vara stresstålig, kommunikativ, känna dig trygg i din arbetsroll och kunna ta kritik. Du bör också vara noggrann i ditt arbete och ha förmågan att ha många saker igång samtidig. Under ett arbetspass behöver du ta många beslut, då en bred kunskap om sjöfart och arbetsrutiner är en förutsättning.

Datorvana och språkkunskaper

För att jobba som lotsoperatör måste du ha VHF-certifikat och fartygsbefäl klass VIII. Som nyanställda lotsoperatörer håller Sjöfartsverket en intern utbildning. Goda kunskaper i engelska och svenska är en förutsättning, både tal och skrift. God datorvana är en förutsättning då vi arbetar i många olika program och olika typer av tekniskt stöd, t.ex. planeringsapplikationer, digitala sjökort och AIS. Intresse för logistik är också en fördel.

Dela artikeln