Start > Båtliv

Den svenska sommaren får många att längta efter härliga bad i både hav och sjö. Det händer dock ibland olyckor. Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för statlig sjö- och flygräddning. För att undvika olyckor i samband med bad och vistelse vid vatten ger vi dig här några enkla råd att följa.

Goda råd för dig som badar med barn

 • Ha ständig uppsikt över barnen. Små barn behöver alltid ha en vuxen i sin absoluta närhet då de leker vid vatten. Äldre syskon ska inte ges ansvaret att hålla koll på småsyskon.
 • Använd inte din mobiltelefon medan du är på stranden med barn.
 • Är man flera vuxna i sällskapet är det en bra idé att lämna över vaktansvaret emellan sig, så får man tillfälle att koppla av också.
 • När ditt icke simkunniga barn befinner sig på bryggor eller vid djupare vatten bör det ha räddningsväst med krage på sig. Räddningsvästen vänder barnet rätt i vattnet så att ansiktet kommer ovanför vattenytan.
 • Äldre och simkunniga barn klarar sig bättre själva i vattnet. Men det gäller fortfarande att ha uppsikt över barnet. Det kan gå fort om något händer i vattnet så att barnet blir rädd och tappar kontrollen.

Goda råd för vuxna badare 

 • Bada helst i sällskap med någon. Om du badar ensam, berätta för någon var du är och när du beräknas vara tillbaka.
 • Gå ut från land och simma sedan in eller längs med strandkanten, inte rakt ut. Då är vägen tillbaka inte så lång om du skulle få problem.
 • Överskatta inte din simförmåga. Din simförmåga är en färskvara, så testa din simförmåga regelbundet.
 • Tänk på att det är jobbigare att simma i hav och sjö än i en bassäng. Vågor och strömmar gör det svårare att simma och du blir trött snabbare.
 • Bada inte om du druckit alkohol. Alkohol försämrar både omdömet och den fysiska förmågan.
 • Se efter var närmaste livräddningsutrustning finns om du badar vid en större badplats.

Kallt vatten kräver större försiktighet

Ett flertal av drunkningsolyckorna sker i början av sommaren, då vattnet inte hunnit bli uppvärmt. Om du ändå vill bada tidigt på säsongen är det säkrast att inte doppa huvudet. Kallt vatten påverkar andningen på ett negativt sätt. Hjärnan blir fylld av impulser från huden vilket gör att andningen ökar kraftigt, och det kan till och med leda till att man andas in ofrivilligt även om man har huvudet under vatten.

Flytvästens viktiga roll

Även om du är vuxen och kan simma kan olyckan vara framme, du kan halka och skada dig och hamna i vattnet. Då behöver du sannolikt hjälp att flyta för att inte drunkna. Är det dessutom mycket vågor blir det jobbigt att hålla sig flytande en längre stund även om man är simkunnig.

För att flytutrustningen ska göra nytta behöver du välja rätt typ av flythjälpmedel. Simkunnighet och vattenvana påverkar valet. Det kanske behövs en räddningsväst till exempel, inte en flytväst. 

Flytväst eller räddningsväst – vad är skillnaden?

Flytvästar kan delas in i räddningsvästar och flytplagg.

 • Räddningsvästen vänder dig rätt i vattnet så att ansiktet kommer ovanför vattenytan. En bra hjälp i fall du är medvetslös och inte själv kan vända på dig.
 • Flytplagg, seglarväst eller flytoverall är inte lika säkra, men har fördelen att de är smidiga att använda.
 • Det finns självuppblåsbara flytvästar som både vänder dig rätt i vattnet och ger stor rörelsefrihet.

Ta hänsyn till simkunnighet, användningsområde och vattenvana när du väljer väst. Och välj rätt storlek – köp inte en väst att växa i. En räddnings- eller flytväst väljs först och främst efter användarens vikt, men passformen är minst lika viktig. Väger man 75 kg men passar bättre i en väst som det står 50-70 kg på så är det den man skall välja. Den ska sitta bekvämt och ska inte åka upp om du hamnar i vattnet. Om västen är för stor hamnar flytkraften fel och flytpositionen blir inte rätt.  Flytkraften räcker till gott och väl. Tänk på att köpa flytvästar som är CE-märkta oavsett vilken modell du väljer.

Sjöfartsverkets uppdrag kopplat till sjö- och flygräddning

Sjöfartsverket ansvarar för insatser, när någon är eller befaras vara i sjönöd. Ansvaret gäller svenskt sjöterritorium samt Vänern, Vättern och Mälaren, exklusive hamnområden.

Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral är bemannad dygnet runt och ansvarar för att ta emot larm och leda samt koordinera insatser vid sjö- och flygräddning. Centralen ligger i Göteborg.

Dela artikeln