Start > Press
Ulf Siwe, kommunikationsansvarig för STM Validation Project tar emot priset av Helen Polychronopouolou, HEMEXPO. Foto: SMART4SEA

Ulf Siwe, kommunikationsansvarig för STM Validation Project tar emot priset av Helen Polychronopouolou, HEMEXPO. Foto: SMART4SEA

 Det är våra projekt Monalisa 2.0 och uppföljaren STM Validation Project som har fått utmärkelsen Smart4Sea Innovation Award i Athen under veckan för bästa innovation.

Projekten belönas för att ha presenterat smarta lösningar för att dela data, vilket i sig kan leda till en effektiv, säker och miljövänlig sjöfart inom EU. Genom att bedöma styrkor och svagheter med nuvarande transportsystem, verksamheter och interaktioner däremellan har de lyckats definiera ett tydligt koncept och nyckeltal för ett strategiskt genomförande.

– Jag är oerhört stolt över att vårt samlade engagemang för morgondagens sjöfart vann publikens uppskattning, säger Ann-Catrine Zetterdahl, generaldirektör för Sjöfartsverket. Jag tolkar det som ett erkännande för en innovation som branschen verkligen tror kommer att förändra och förbättra sjöfarten.

Sea Traffic Management Validation Project är uppföljaren till MONALISA- och MONALISA 2-projekten som pågick under åren 2010-2013 respektive 2013-2015 och där konceptet Sea Traffic Management togs fram. Under det första MONALISA-projektet visade det sig vara tekniskt möjligt att skicka ruttinformation mellan fartyg och från fartyg till land och tillbaka.

Under Sea Traffic Management Validation Project, som pågår 2015-2018, kommer konceptet STM att valideras ombord på 300 testfartyg i två testbäddar, norden och medelhavet. Projektet har över 50 partners, från industrin, myndigheter och akademin, hemmahörande i 13 europeiska länder och det har en budet på 43 miljoner Euro. 50% av finansieringen kommer från EU inom ramen för "Connecting Europe Facility".

För mer information om Monlisa 2.0 och STM Validation Project:

http://sjofartsverket.se/sv/Om-oss/Forskning-och-innovation/Sea-Traffic-Management-Validation-Project/

http://www.safety4sea.com/monalisa-2-stm-validation-receives-first-smart4sea-innovation-award/

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=SoCx3e9u9Hw

Dela artikeln