Start > Press

Foto: Patrik Nilsson

Sjöfartsverket genomförde under hösten 2012 en upphandling gällande nya räddningshelikoptrar. Här har vi samlat information om bakgrunden till helikopterköpet och hur processen gick till.

Klicka här för att se vår egenproducerade film där ansvariga på Sjöfartsverket berättar om köpet av nya räddningshelikoptrar.

Därför var det bråttom
Sjöfartsverket genomför under hösten 2012 en upphandling av räddningshelikoptrar. Här förklarar vi varför affären genomfördes under tidspress och varför avtalet skrevs innan riksdagen fattade beslut om budget.
>Läs mer om varför det var bråttom

Rätt att ifrågasätta privat e-post
Sjöfartsverket har använt privata mejladresser i korrespondensen kring helikopterupphandlingen. Det var fel att göra så och vi ber om ursäkt för att det inträffat. Det tillhör inte vårt normala arbetssätt.
>Läs mer om varför Sjöfartsverket skickade privat e-post

Så används räddningshelikoptrarna
Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar står i beredskap dygnet runt, året om. Vid ett larm ska besättningen vara igång inom femton minuter. Men långt ifrån alla larm leder till insats.
>Läs mer om hur räddningshelikoptrarna används

Därför köpte Sjöfartsverket nya räddningshelikoptrar
Sjöfartsverkets inköp av räddningshelikoptrar har väckt många frågor, bland annat från Uppdrag granskning. Här ger vi svar på ett antal frågor om förvärvet och upphandlingen.
> Läs frågor och svar om förvärvet och upphandlingen

Rätt att ställa krav på storlek för nya räddningshelikoptrar
Sjöfartsverket hade rätt att ställa storlekskrav och övriga tekniska krav på de räddningshelikoptrar som upphandlades 2012. Det konstaterar Konkurrensverket i sin utredning.
>Läs mer om Konkurrensverkets utredning

Sjöfartsverket svarar Riksrevisionen
Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Sjöfartsverket bland annat granskat myndighetens interna styrning och kontroll, skydd mot oegentligheter samt riktlinjer kring inköp, upphandling och representation.
>Läs Sjöfartsverkets svar till Riksrevisionen

KU:s granskning av helikopterupphandlingen
Tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd kan inte undgå kritik för Näringsdepartementets hantering av Sjöfartsverkets inköp av nya räddningshelikoptrar. Det konstaterade riksdagens konstitutionsutskott. KU:s granskning visar också att departementet redan under 2010 var informerat om Sjöfartsverkets behov av och planer på att köpa nya räddningshelikoptrar, vilket även bekräftats av Catharina Elmsäter-Svärd.
>Läs mer om KU:s granskning