Start > Jobba hos oss > Möt våra medarbetare

Sjöfartsverkets Sjömansservice har anläggningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrköping – och ett platsombud i Antwerpen. Sedan 2017 är det Adam Nordström som är Sjömansservice man på kontinenten.

Arbetet som platsombud handlar om att leverera välfärd, bland annat i form av kultur- och fritidsaktiviteter, till ombordanställda.

– Jag besöker fartyg med svensk flagg och fartyg där det finns svenska sjömän ombord. Därmed stöter jag på sjömän med olika nationaliteter men där alla har samma möjligheter som svenskar på svenskflaggade fartyg, säger Adam Nordström.

Han arbetar i hamnar från Amsterdam ner till Dunkirk och även längre bort när behov uppstår. De flesta fartygsbesöken gör Adam Nordström i Rotterdam, Antwerpen, Gent och Zeebrugge.

– Vi samarbetar med svenska kyrkan i Rotterdam och Antwerpen. De hjälper oss med fartygsbesök om vi för tillfället inte har möjlighet att besöka ett fartyg. Vi har även ett mycket bra samarbete med den danska varianten av sjömansservice. Vi hjälps åt och vi har möjlighet att använda den danska sjömansklubben i Brielle i Rotterdams hamn.

Adam Nordström utgår från tjänstebostaden i Brasschaat utanför Antwerpen. Något traditionellt nio –till-fem-jobb är det inte tal om.

– Det kan hända att man stiger upp tidigt på morgonen för att inte komma hem förrän framåt midnatt då man varit på aktiviteter med sjömän. Andra dagar är betydligt lugnare. Det jämnar ut sig rätt bra över tid vilket man måste vara beredd på när man jobbar här.

Fartygsanlöpen är sedan flera år tillbaka en rationaliserad process där det mesta sker i hög takt i syfte att fartygen inte ska ligga vid kaj längre än absolut nödvändigt. Sjömansservice-besöken ombord brukar dock vara högt uppskattade.

– Jag får ofta höra hur tacksamma sjömännen är att vi finns där för dem när de behöver hjälp. Det känns givetvis bra och gör jobbet väldigt meningsfullt.

- Jag tycker att det bästa med jobbet som platsombud är när man är ute på en aktivitet med en eller flera sjömän och man märker att de släppt jobbet för några timmar eller kunnat ordna något som de gett upp hoppet om. Allt från att se Sverige spela VM-kval i fotboll till att åka till IKEA och ordna julmust inför julhelgen. Då känns det lite som man lyckats med sitt uppdrag.

Text: Daniel Lindblad

Dela artikeln