Start > Jobba hos oss > Möt våra medarbetare

Sjökort är en förutsättning för att sjötrafiken till och från Sverige ska fungera på ett säkert och bra sätt. En förutsättning för att de ska bli till är Sjöfartsverkets kartingenjörer som är specialiserade på framställning av både digitala och analoga kartor.

-En bra kartingenjör ska vara noggrann, ha öga för hur slutprodukten blir och framför allt tycka att jobbet är roligt, säger Elisabeth Svensson.

De första svenska sjömätningarna och kartorna över farbara vatten gjordes så tidigt som på 1600-talet. Idag är det Sjöfartsverket som tar fram sjökort åt handelssjöfarten och numera är allt kartmaterial lagrat i digitala databaser. På Sjöfartsverket finns en avdelning som heter Sjögeografi. Här arbetar cirka 120 medarbetare med allt från inmätning av objekt, både ovan och under ytan, till förvaltning och uppdatering av de digitala databaserna. Slutprodukten som tillverkas är sjökort.

-Som kartingenjör på Sjöfartsverket är man en viktig kugge i arbetet med att framställa och uppdatera sjökort. Vi är cirka 25 kartingenjörer som redigerar och uppdaterar sjökortsdatabasen med information som är till nytta för sjöfarten. Dessutom lägger vi in nya sjömätning och ser till att alla sjökort får samma referensnivå och rätt kartografi.

Elisabeth är i grund och botten utbildad undersköterska. Hon hann med 17 år inom vården innan hon tröttnade på bristande resurser och kände att det var dags att göra något nytt. Något nytt blev till en tvåårig yrkesutbildning inom GIS, geografiskt informationssystem. Nästa anhalt hittade hon via ett intressant studiebesök och nu har Elisabeth arbetat sju år som kartingenjör på Sjöfartsverket.

-Det bästa med jobbet är när vi ser resultatet av det vi gör, både i de elektroniska sjökorten och i papperssjökorten. Det svåraste är att få det att se bra ut i både de elektroniska sjökorten och i papperssjökorten eftersom de tryckta korten blir svårlästa om vi tar med för mycket detaljer.

Kartanvändningen ökar mer och mer i samhället. Högupplöst djupdata från Sjöfartsverkets databaser används numera till allt från miljöanalyser till underlag vid etablering av vindkraftsparker samt kabel- och rördragningar. Elisabeth och hennes kollegor kan dessutom ta fram extra detaljerade sjökort eller sjökort som visar särskilda djup som kan vara intressanta för vissa kunder.

- Privat är jag ingen kartnörd men jag tycker att de är intressanta att titta på. Innan jag utbildade mig hade jag mest använt mig av kartor i samband med rally som är mitt fritidsintresse. Jag har gjort allt från att serva kompisarnas bilar till att köra själv och åka bredvid som kartläsare. Inom rallysporten är kartorna viktiga till exempel för att hitta till serviceplatser.

Dela artikeln