Start > Jobba hos oss > Möt våra medarbetare
Peter och Kent Lögdberg är bröder och sjömätare

 Peter och Kent Lögdberg är bröder och sjömätare. Foto: Erik Enström

Väl utbildad i elektronik, data, geodesi, kartografi och hydroakustik är bra förutsättningar för ett yrkesliv som sjömätare. Dessutom ska man kunna samarbeta och leva ihop med en besättning på ett sjömätningsfartyg.

Kent och Peter Lögdberg är två bröder i samma skrå, sjömätningens ganska smala bransch.

– Vi har dessutom en kusin som jobbar med sjömätning, säger Kent Lögdberg.

Kent är den yngre av bröderna Lögdberg, men var först av bröderna in i sjömäteriet. Numera arbetar han på Baltica, Sjöfartsverkets största sjömätningsfartyg.

– Men jag började 1984 som värnpliktig på ett sjömätningsfartyg, säger han.

Han är mätningsledare och systemingenjör vilket innebär ansvar för drift och underhåll.

– Det kan vara allt från att hålla basstationerna för GPS i fullgott skick eller att felsöka multibeamekolodet på krets- eller kortnivå, säger han.

Som mätningsledare har han ansvar för djupdatamätningens hela genomförande, från början till slut.

– Det är allt från att fördela arbetstiden, besluta om när, var och hur vi ska sjömäta, om vi ska sluta på grund av väderförhållanden men också att ha ansvar för att insamlade mätdata är korrekta.

Och storebror Peter då?

– Honom såg jag till att värva i början på 2000-talet då han jobbat alltför länge och mycket i egen dykfirma, säger Kent Lögdberg och menar att brorsan Peter därmed har nybörjarstatus i sjömätarvärlden.

Peter Lögdberg är hur som helst systemingenjör han också och jobbar på sjömätningsfartyget Anders Bure.

– Det är ett roligt och varierande jobb, särskilt på de små båtarna då man får se till att både sjömätningen och båten fungerar, säger han och påpekar att två veckors ledighet varvat med två veckors jobb också hör till fördelarna.

Fotnot: Multibeamekolod är det högteknologiskta instrument som ger djupdata genom att skicka ut ljudsignaler i en solfjädersform över havsbotten.

Dela artikeln