Fartygen lotsas in – från land
Nyhet 2025-05-15

I Göteborg startar nu skarpa tester i att ge navigationsstöd från land. Istället för att en lots transporteras ut till anlöpande fartyg och klättrar ombord kommer stödet ges digitalt från en central i land.
I alla tider har fartyg fått hjälp av en lots för att komma säkert i hamn. Processen har i stora delar sett ungefär likadan ut – lotsen transporteras ut till fartyget, klättrar ombord och hjälper befälhavaren att navigera tryggt och säkert in till hamnen. Nu tas nästa steg genom att med hjälp av nytt arbetssätt och teknik testa att lotsa från land.
Sjöfartsverket ser att en framtid med mer navigationsstöd från land som komplement till traditionell lotsning kan ge ökad tillgänglighet av lotstjänsten då en lots på land kan ta nästa lotsning direkt. Det kan ge minskade förseningar och kortade väntetider, vilket i förlängningen gynnar transportsystemet totalt sett.
— Det kan bli både billigare och säkrare eftersom lotsen då inte behöver förflytta sig fysiskt och riskerna förknippade med ombordstigning minskar. Genom att minska transportbehovet sparas både tid och pengar då bränsleförbrukningen minskar, vilket också leder till minskad miljöpåverkan, säger Maria Gripenblad, projektledare på Sjöfartsverket.
Nu hoppas Sjöfartsverket på att resultatet av testerna ska kunna ge svar på vad som krävs för att möjliggöra ett införande längre fram.
— Vi vill se att sjösäkerheten kommer att vara fortsatt lika hög eller till och med högre, och att det finns företagsekonomiska och samhällsekonomiska vinster att göra, säger Maria Gripenblad. Dessutom kommer regelverksändringar att behövas.


Om projektet Navigationsstöd från land
Projektet är ett forskningssamverkansprojekt mellan Sjöfartsverket, Chalmers, RISE, Statens väg- och transportforskningsinstitut, Linköpings universitet, Transportstyrelsen och Luftfartsverket. Projektet är ett experimentellt utvecklingsprojekt. Målsättningen är att en modell av systemet har testats och demonstrerats under verklighetslika förhållanden.
Projektet finansieras av Trafikverkets sjöfartsportfölj och genom Fossilfri flotta, det extra anslag som Sjöfartsverket fått från regeringen under 2022-2024 för att påbörja omställning mot en fossilfri fartygsflotta. Projektet ska genomföra tester under ett års tid.