Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Oden är på väg mot okända vatten

Nyhet 2019-06-29

Isbrytaren Oden gör två arktiska expeditioner i sommar, varav den ena är utsedd till så kallad flag-expedition. Detta för att ingen människa någonsin har varit där och lyckas forskarna med sitt uppdrag har de tillstånd att sätta ner den ärorika Explorers Club Flaggan i glaciären.

Den första resan Northwest Passage Project är ett återbesök till Nordvästpassagen i Kanada dit expeditionen gick sommaren 2005. Ombordstigning sker i Grönländska Thule den 17 juli.

- Vi ska in i nya fjordar i glaciären och det ska bli väldigt spännande att se hur det ska gå, säger Mattias Petersson, befälhavare, Oden.

Expeditionen är tre veckor lång och forskarna ska utforska det arktiska havet, klimatförändringarna och effekten på vattentemperatur, biologi och miljö. Med ombord finns också amerikanska journalister som ska göra en dokumentär om expeditionen, men också intervjua lokalbefolkningen i byarna vid nordvästpassagen och sända dessa intervjuer live via satellit. Exakt när de sänder är ännu inte klarlagt.

Den andra expeditionen, Ryder 2019, startar i Thule den 5:e augusti och avslutas på samma plats den 11:e september. Den sex veckor långa expeditionen går till den svårtillgängliga Ryderglaciären i nordvästra Grönland, dit ingen lyckats ta sig tidigare. Det är därför Ryderexpeditionen blivit godkänd som en så kallad Explorers Club Expedition vilket, om forskarna lyckas, ger dem möjlighet att sätta ner en flagga av samma typ som den som sattes på månen .

Explorers Club är en klubb för äventyrare och forskare. Professor Martin Jakobsson, maringeolog vid Stockholms Universitet blev invald samtidigt som den svenske astronauten Christer Fuglesang,

- Det är förstås jättespännande. Det finns fortfarande vetenskapligt helt outforskade områden och om vi lyckas ta oss dit och göra det vi ska har vi alltså rätt att sätta ner flaggan, säger Martin Jakobsson.

Enligt Martin Jacobsson har ingen människa varit där förut och det är högst oklart om de ens kan ta sig in.

- Vi vill bland annat mäta och kartera upp vattenflöden i området, men eftersom vi inte vet om Oden kan ta sig in måste vi försondera med ekolod med hjälp av helikopter. Vi har också två mindre båtar till vår hjälp som vi hoppas att vi kan använda.

Ryder 2019 är en tvärvetenskaplig expedition som spänner över atmosfärskemi, fysik, biologi, ekologi, glaciologi, oceanografi, marin geologi, geofysik och geokemi.

En av de främsta målsättningarna med expeditionen är kopplad till den roll som utlöparglaciärer, till exempel Ryderglaciären, spelar för den grönländska inlandsisens dränering ut i havet. Utlöparglaciärernas dynamik är en viktig del för vår förståelse av hur framtida havsnivåhöjning kan se ut i ett varmare klimat.

Fjolårets arktiska expedition överraskade med ovanligt mycket is.

- Det går aldrig att förutsäga hur mycket och vilken typ av is vi kommer att möta, säger Mattias Peterson som för övrigt gjort så många arktiska resor med Oden att han räknat ut att han sammanlagt varit drygt ett år i både Arktis och Antarktis.

Mer information om sommarens arktiska expeditioner finns på Polarforskningssekretariatet webbplats: https://polar.se/

Du kan också följa med på resan genom befälhavarens nyhetsbrev som publiceras på vår webbplats: www.sjofartsverket.se/ryder2019