Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Samarbete för bättre sjökort i grunda vatten

Nyhet 2022-03-08

Sjöfartsverket har träffat representanter för Svenska Kryssarklubben, Svenska Båtunionen och Svenska Seglarförbundet för att diskutera de förändringar som skett de senaste åren i sjökorten.

På plats framför Anders Bure, ett av Sjöfartsverkets sjömätningsfartyg. Från vänster Fredrik Norén,  Svenska Kryssarklubben,  Katarina Norén, Sjöfartsverkets generaldirektör och Peter Karlsson, Svenska Båtunionen.
På plats framför Anders Bure, ett av Sjöfartsverkets sjömätningsfartyg. Från vänster Fredrik Norén, Svenska Kryssarklubben, Katarina Norén, Sjöfartsverkets generaldirektör och Peter Karlsson, Svenska Båtunionen. Foto: Sjöfartsverket

Mötet innefattade både en beskrivning från Sjöfartsverket om vad som har lett fram till att sjökorten förändrats, bland annat landhöjning, samt ny flygbildstolkning i de allra grundaste vattnen. Båtlivsorganisationerna: Svenska Kryssarklubben, Svenska Båtunionen och Svenska Seglarförbundet, beskrev sedan i sin tur behoven av bra sjökort, främst i de vatten där Sjöfartsverket har som allra äldst information om djupförhållandena.

- Lösningen är att vi måste sjömäta mer i dessa områden, säger Magnus Hovberg, produktionschef Sjögeografi, Sjöfartsverket.

Behovet av en komplett sjömätning är dock stort och Sjöfartsverket har, tillsammans med andra myndigheter, nyligen skickat in en hemställan för att säkra en långsiktig finansiering av sjömätning i alla svenska vatten.  

 

Mer fakta att ta del av: