Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Tema internationell samverkan i nya Sjörapporten

Nyhet 2021-04-29

Gränsöverskridande samarbeten för att lösa gemensamma utmaningar är en grundbult i sjöfarten. Under temat pratar vi om samverkan vid flygräddning, samsyn på djupdata, hur Sverige stöttar andra länder i jämställdhetsarbete och en finsksvensk app som effektiviserar anlöp.

Så länge transporterna fungerar är sjöfarten något som få funderar över, men när problem uppstår hamnar det snabbt överst på agendan. Fartyget Ever Givens grundstötning i Suezkanalen i mars visar hur stater, företag och privatpersoner länkas samman över haven. Det gör det nödvändigt med gränsöverskridande samarbeten för att lösa gemensamma utmaningar.

Vi tar oss in i några av de projekt och arbeten där internationell samverkan är en nödvändighet och något som driver arbeten framåt. En säkerhetsaspekt och en utvecklingsprocess.

Sedan i höstas ingår observatörsingri­pande i Basic Safety-utbildningen på Chalmers och Linnéuniversitetet. Vi har pratat med initiativtagarna och tre studenter om kursen.

Isbrytare sover aldrig riktigt, kanske speciellt inte Oden. Sjöfartsverkets största isbrytare beger sig under sommaren till outforskade delar av Arktis i sommar och ska studera ekosystemet och klimatförändringar i Arktiska oceanen.

Vi pratar också pejling i oländig terräng, branschgemensamt arbete för anlöp, miljö, båtsäkerhet och vinsterna med delade rutter i trånga passager. Som alltid hittar ni Ombord-sidorna och massor av annat i tidningen.

Trevlig läsning önskar redaktionen!

 

Klicka på omslaget för att läsa tidningen.

Vill du få hem Sjörapporten i brevlådan? Mejla sjorapporten@sjofartsverket.se