Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Snart dags att bryta isen!

Nyhet 2019-12-03

Sjöfartsverket har aviserat årets första trafikrestriktioner för att erhålla isbrytningsassistans för hamnarna mellan Karlsborg (N) och Skelleftehamn. Från och med lördag 7 december kommer endast fartyg som uppfyller gällande isklass att få assistans.

Restriktionerna införs varje vinter för områden där is kan påverka sjöfarten och innebär att endast fartyg som är byggda för att trafikera isbelagda farvatten och som uppfyller gällande isrestriktioner kommer att erhålla isbrytarassistans. Syftet är främst att ha en säker sjöfart samtidigt som man ökar trafikens smidighet. De exakta villkoren för restriktionerna samt andra regler som gäller för att få isbrytarassistans till och från svenska hamnar framgår av publikationen Vintersjöfart 2019-2020.

- Om väderprognoserna står sig räknar vi med att genomföra de första assistanserna inom en dryg vecka, säger Amund. E. B. Lindberg, driftledare vid isbrytarledningen på Sjöfartsverket. Inför denna säsong är vattentemperaturerna något mer normala än de två föregående säsongerna, varvid det finns potential för rejäl isbildning i hela Bottniska viken.

I Luleå ligger statsisbrytarna Ale, Atle, Frej och Ymer och är klara för kommande vinter. Om ungefär två veckor kommer polar-och statsisbrytaren Oden till Luleå. Hon har efter sommarens avslutade polarexpeditioner legat i Helsingborg under avmobilseringen. 

- Statsisbrytarna är i sedvanlig ordning klara för att ge service till svensk industri, främst längs Norrlandskusten. Blir det en normal till hård vinter kommer vi att operera där det behövs längs hela svenska kusten samt Vänern, säger Amund och fortsätter:

- Även denna säsong är Ale först ut och kommer inom kort sättas i beredskap. Sedan följer Frej, Atle, Oden och Ymer.

Varje år införs trafikrestriktioner för att erhålla isbrytningsassistans för hamnarna längs övre Norrlandskusten. Under normala vintrar införs restriktioner för samtliga hamnar längs hela Ostkusten, Mälaren samt Göta älv och Vänern.