Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Forskning och innovation - inriktning

Sjöfartsverket tar ett konkret ansvar för framtidens sjöfart genom innovation och tjänsteutveckling samt bidrar till att effektivisera myndighetens egen verksamhet. En viktig komponent i detta arbete är att aktivt bidra till internationella standarder och en utvecklad maritim digital infrastruktur.

Futuristiskt fartyg

Sjöfartsverket har i sin instruktion att svara för forskning och innovation som motiveras av Sjöfartsverket uppgifter samt att följa och dokumentera forskning och innovation inom sjöfartsområdet.

Sjöfartsverket har ett stort behov av utveckling av sin verksamhet för att ännu effektivare kunna bedriva sin verksamhet i enlighet med instruktionen, myndighetsförordningen och den statliga arbetsgivarstrategin.

Sjöfartsverket ska i sin FoI-verksamhet styra mot de strategiska utvecklingsområden som beslutats av Sjöfartsverkets styrelse.

Flertalet av Sjöfartsverkets utvecklingsområden är beroende av en aktiv innovationsverksamhet. Innovationsverksamheten är helt avgörande för utvecklingen avseende att ta vara på digitaliseringens möjligheter, framtidens farleder samt den tjänsteutveckling som krävs för effektivisering av anlöpsprocessen, utvecklingen av navigationsstöd från land (fjärrlotsning) samt tjänsteutvecklingen kopplad till ruttdelning och de nya S-100-standarderna. Därutöver bidrar innovationsverksamheten till såväl effektivisering som minskade kostnader och miljönyttor, exempelvis genom utvecklingen av UAS (drönare) i myndighetens olika verksamheter i syfte att minska användningen av båtar och helikoptrar.

FoI-verksamheten levererar konkreta bidrag till myndighetens olika operativa verksamheter och bidrar till att Sjöfartsverket ska kunna möta den utveckling som sker i omvärlden och inte minst i de internationella processerna inom IALA, IMO och EU.

Samarbeten

Sjöfartsverket samverkar i sitt forskning- och innovationsarbete med industrin, akademin, sjöfartsnäringen och andra myndigheter såväl i Sverige som internationellt. De internationella regelverken och sjöfartens globala dimension gör att samverkan utanför Sveriges och Europas gränser är nödvändig. Ett nära samarbete inom EU möjliggör också extern finansiering från EU:s olika finansieringsprogram för forskning och innovation.

Senast uppdaterad 2025-01-20