Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Lindrig vinter gav mindre isbrytning

Nyhet 2025-05-13
Isbrytaren Frej bryter sig fram i isen på havet. Horisont och himmel i bakgrunden.

Sjöfartsverkets isbrytare genomförde färre fartygsassistanser i år jämfört med förra vintern.

Årets isbrytningsäsong drog igång i januari. När nu isbrytarna lagt till vid kaj kan antalet assisterade fartyg denna säsong summeras till knappt 220. Jämfört med säsongen innan är det en minskning med närmare 1 000 assisterade fartyg.

Isvintrar kategoriseras som lindriga, normala eller svåra beroende på hur stor utbredningen är.

—Den här vintern blev isutbredningen lindrig, med is till strax söder om Norra kvarken som mest. Maximal isutbredning nåddes 20 februari, då istäcket över Bottniska viken omfattade 85 000 kvadratkilometer, säger Annika Hjelmsten, driftoperatör vid Sjöfartsverkets isbrytarledning.

Under säsongen har också Sjöfartsverkets nytillskott Idun gjort premiär. Med sina 19 år är hon betydligt yngre än den övriga flottan och ett efterlängtat komplement.

— Idun har testat sin operativa förmåga under vintern och testerna har fallit väl ut. Det är mycket värt för oss att ha en till isbrytare i flottan, säger Annika Hjelmsten.

Sjöfartsverkets samtliga sex statsisbrytare har arbetat under säsongen, men alla har inte varit igång samtidigt utan har fått turas om med assistanserna.

— I år har vindarna varit mestadels sydvästliga, vilket innebär att mycket is har legat på den finska sidan. Ale står fortfarande beredd för att kunna bistå Finland vid behov, säger Annika Hjelmsten.

Den första assistansen genomfördes några dagar efter nyår den 4 januari, vilket ligger inom normalspannet.

Om Sjöfartsverkets isbrytare

Sjöfartsverket ser till att alla svenska hamnar kan ha öppet året runt genom att bryta is till havs, assistera, dirigera, leda och bogsera fartyg som har problem att komma fram. Utan isbrytare riskerar vissa hamnar att behöva stänga ner verksamheten i upp till 130 dagar om året. Sjöfartsverket har sex egna isbrytare: Ale, Atle, Frej, Ymer, Oden och Idun. Även Sjöfartsverkets arbetsfartyg Baltica och Scandica har isbrytarförmåga och ingår i isbrytningsverksamheten som hjälpisbrytare.

Frej ut på isbrytning

Isbrytning

Vi ser till att alla svenska hamnar kan ha öppet året runt.

Driften av isbrytare