Möter militära hot tillsammans
Nyhet 2025-05-14

Generaldirektör Erik Eklund deltog i överbefälhavarens årliga chefsfältövning.
Förra veckan samlades Försvarsmaktens högsta chefer, ett stort antal myndighetschefer, landshövdingar med civilområdesansvar samt representanter för olika departement under den årliga chefsfältövningen. Det militära och civila försvaret bildar tillsammans det som benämns totalförsvaret. Den här totalförsvarsövningen är viktig för att skapa en samstämmig lägesbild och identifiera åtgärder samt förberedelser för att kunna möta utmaningar i tidigt skede.
- Totalförsvarets förmåga här och nu är mycket angelägen och vi planerar gemensamt för att kunna stå starka mot yttre hot och påverkan. Vi är en del av Nato vilket påverkar hela totalförsvaret, och som beredskapsmyndighet ska vi också göra våra egna förberedelser och allt vi kan för att bidra till en stärkt försvarsförmåga. Sammantaget var det här en bra övning som jag tar med mig till VLG den 27 maj då vi har civilt försvar på dagordningen/ Sammantaget var det här en bra övning som jag tar med mig tillbaka till vår verksamhet, säger Erik Eklund, generaldirektör.
Under övningen behandlades bland annat Försvarsmaktens behov av stöd från civila aktörer, till exempel värdlandsstöd för Nato-allierade som behöver transportera soldater genom landet, alternativa angreppsformer och sårbarheter i gränsen mellan inre och yttre hot. Ett tema i övningen var så kallad gråzon då fientliga aktörer använder icke-militära maktmedel i syfte att påverka Sverige eller dess allierade.

– Ofta förstås gråzon som en situation mellan fred och krig, ibland som en situation präglad av osäkerhet, vilket överensstämmer med det aktuella omvärldsläget. Otydligheten kan försvåra hanteringen eftersom olika aktörer har olika bild av vad som pågår, hur allvarligt hotet är och vad som behöver göras, säger Cay Pettersson, chef stab säkerhet och beredskap och fortsätter.
– Regering och myndigheter har samtidigt begränsat handlingsutrymme när totalförsvarslagstiftningen inte är aktiverad, vilket till exempel ger mindre resurser jämfört med en krigssituation. Förmågan att hantera uppkomna situationer i gråzon är något vi behöver utveckla. Det gäller även Sjöfartsverket som beredskapsmyndighet. Utifrån vårt uppdrag behöver vi vara flexibla och kunna anpassa verksamheten redan idag.