Dags att sjösätta båten? Det här ska du tänka på
Nyhet 2024-05-21
Värmen är här med besked och runtom i landet sjösätts fritidsbåtar för den kommande säsongen. För att njuta fullt ut av livet på sjön finns det några saker värda att tänka på. Sjöfartsverket har alla tips för en säker båtsommar.
Varje sommar leder Sjöfartsverket räddningsinsatser till sjöss där fritidsbåtar råkat illa ut och de vanligaste orsakerna är grundstötningar och motorhaverier. Vissa händelser går inte att undvika, men i många fall kommer man långt med konkreta, förebyggande insatser för att få vistelsen på sjön så säker som möjligt.
— Det handlar om att sätta säkerheten först, att hålla koll på sin utrustning och att planera sin resa, säger Fredrik Strömbäck, expert på sjösäkerhet.
Att sätta säkerheten först handlar till exempel om att använda flytväst.
— Det är den enskilt viktigaste åtgärden för att hålla sig säker till sjöss. Den bästa flytvästen är den som man har på sig, så den bör sitta bekvämt. En nedpackad flytväst hjälper ingen, säger Fredrik Strömbäck.
Andra viktiga säkerhetsåtgärder är att kunna larma, och att undvika alkohol.
Att hålla koll på sin utrustning innebär att se till att båten är i gott skick, att allt fungerar innan man ger sig ut på en tur. Det är även klokt att fundera på hur man får ut vatten ur båten om det skulle ske ett läckage, och att man har brandsläckare ombord. Sjökort är en självklar del av utrustningen ombord.
— Att kunna navigera är a och o för att ta sig fram säkert på sjön. Man ska därför se till att ha uppdaterade sjökort, både i pappersformat och digitalt.
Slutligen är planering viktigt ur ett säkerhetsperspektiv.
— Vi ser att en stor del av de olyckor som händer sker när det är snabba väderomslag därför är det alltid bra att hålla koll på vädret innan man ger sig ut på en tur. Tala om var du ska så någon vet om var du är, det underlättar vid en sökoperation
Det finns inget krav på att ha en utbildning för att framföra en fritidsbåt under 12x4 meter, men ett bonustips som Fredrik Strömbäck vill ge är att se till att läsa på eller utbilda sig genom att ta en navigationskurs.
— Båtlivet blir både säkrare och roligare om man har en grundläggande utbildning om navigering, sjövett och sjösäkerhet.
Tre tips för en säker båtsommar
Säkerheten först
Använd alltid flytväst, och använd den på rätt sätt. En flytväst som bärs fel fyller ingen funktion. Den ska sitta bekvämt och inte glida omkring på kroppen. Flytvästen bör vara väl synlig i vattnet, gärna gul eller i starkt lysande färg. Låt barnen få öva på att ha flytvästen på sig i vattnet.
Se till att kunna larma om olyckan är framme. Skydda mobilen från vatten. Har du VHF-radio kan du larma på kanal 16.
Ha brandsläckare ombord. Skulle något på båten börja brinna är det viktigt att själv kunna släcka i väntan på hjälp.
Att hålla sig nykter är en säkerhetsfråga. Ingen blir bättre på att framföra en båt säkert med alkohol i kroppen.
Håll koll på utrustningen
Se till att hålla båten i trim, se till att motorn och rörliga delar är servade och kontrollerade. Se till att linor, ankare och tampar är i gott skick. Se till att du har en länspump som fungerar och kan hindra vattenläckage på andra sätt. Vid sjösättning, kom ihåg bottenpluggen!
Om du använder plotter, så se också till att ha ett papperssjökort. Det är viktigt med en back up vid störningar.
Ta de första turerna med båten nära land, för att säkerställa att allt fungerar som det ska.
Planera din rutt
Det lönar sig att tänka ett par steg framåt på sjön. Meddela anhöriga dina planer och håll dem underrättade om förändringar i din planerade rutt. Men var också beredd att planera om din rutt, beroende på väderomständigheter.
En av de stora olycksorsakerna till sjöss är snabba väderomslag. Genom att planera var du ska åka och hålla koll på väder och vind är det lättare att fatta kloka beslut. Följ väderleksprognoserna och lär dig tolka vad olika väder kan innebära.