Sjöfartsverket övar räddning i fjällen
Nyhet 2023-01-17
I veckan inleds Sjöfartsverkets övning med räddningshelikopter i fjällmiljö. Syftet är att stärka upp och vidareutveckla räddningsförmågan i mer utmanande väder- och terrängförhållanden. Övningsperioden pågår i tre månader.
- Vår verksamhet är en viktig del av Sveriges flygräddningsförmåga och att regelbundet öva i fjäll- och vintermiljö är nödvändigt för att vi ska kunna genomföra räddningsinsatser i den terrängtypen, säger Carl-Johan Malmberg, flygchef vid Sjöfartsverket.
Övningen genomförs med en av Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar och involverar ett tiotal olika besättningar.
- Vi kommer att öva såväl helikopterpiloter som ytbärgare och vinschoperatörer under tre månader och övningarna kommer att utgå från olika verklighetstrogna scenarion med syfte att stärka vår kompetens ytterligare, säger Carl-Johan Malmberg.
Sjöfartsverkets fjällövning utgår från Kiruna, men övningsmomenten genomförs till största del i fjällvärlden. För att inte störa vare sig allmänhet eller djurliv i området förs dialog med flera olika regionala verksamheter.
- För oss är det viktigt att hålla en god kontakt med dem som har intressen och arbetsuppgifter i regionen. Vi eftersträvar därför löpande dialog med både polis och den lokala räddningstjänsten, men också med representanter för rennäringen, säger Carl-Johan Malmberg.
Övningen startar den 22 januari och avslutas den 17 april. Sjöfartsverkets helikopter med bas i Visby kommer i samband med övningen tillfälligt ombaseras till Kiruna. Täckningsområdet för Gotland kommer under övningsperioden att istället täckas upp av Sjöfartsverkets två andra helikoptrar från Norrtälje och Kristianstad.
- Samma upplägg har fungerat bra under tidigare års fjällövningar. Vi kan dessutom med kort varsel styra om våra övriga räddningshelikoptrar om situationen skulle kräva det, säger Carl-Johan Malmberg.
Fakta: Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar
Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är baserade på fem baser runt om i landet (Göteborg, Kristianstad, Visby, Norrtälje och Umeå) och utgör en viktig resurs inom landets sjö- och flygräddningsförmåga. Helikoptrarna utför uppdrag över både land och vatten.
Räddningshelikoptrarna är i beredskap dygnet runt, året om och bemannas av fyra personer: två piloter, en vinschoperatör samt en ytbärgare.