Frej lockade tusentals besökare i Norrköping
Nyhet 2023-08-21
Lite drygt 2 000 besökare trotsade regnet och gav sig ut till Pampushamnen under söndagen när isbrytaren Frej besökte sin hemmahamn Norrköping.
I höst gör Sjöfartsverkets isbrytare ett antal stopp på flera orter i landet. Först ut var Trollhättan, som förra veckan gästades av Sjöfartsverkets minsta isbrytare Ale som fick många nyfikna besökare ombord. I går var det så dags för Norrköping. Kön ringlade sig lång i regnet när Frej bjöd in till öppet hus.
— Bara första timmen hade vi 500 besökare. Intresset är stort och det är jätteroligt att se att så många intresserar sig för våra isbrytare och deras viktiga uppdrag, säger Amund Lindberg, chef för affärsområde vintersjöfart.
När dagen summerades ihop uppgick antalet besökare på Frej till 2 048. Besökarna hade då fått lära sig mer om hur isbrytning fungerar och hur livet ombord ser ut och fått se såväl kommandobryggan som maskinrummet och besättningens hytter.
Frej kommer att ligga kvar i Norrköping till början av oktober. Senare i september blir det dags för gymnasieelever och högskolestudenter att kliva ombord. Förhoppningen är att de får upp ögonen för sjöfart som ett alternativ inför framtida utbildnings- och karriärval.
— Generellt behövs mer folk till sjöfarten. Det här är ett sätt att få fler unga medvetna om att det finns spännande jobb till sjöss. Nio av tio varor till och från Sverige tar sjövägen och att klara kompetensförsörjningen är avgörande för Sveriges välstånd, säger Amund Lindberg.
Sjöfartsverkets uppdrag
Sjöfartsverket har fem egna isbrytare: Ale, Atle, Frej, Ymer och Oden. Ale är den minsta och Oden den största. Frej tillhör den så kallade Atle-klassen och väger 9 500 ton och är 105 meter lång.
Sjöfartsverket ser till att alla svenska hamnar kan ha öppet året runt genom att bryta is till havs, assistera, dirigera, leda och bogsera fartyg som har problem att komma fram. Utan isbrytare riskerar vissa hamnar att behöva stänga ner verksamheten i 130 dagar om året.
Till och från hamnarna i Bottenviken fraktas närmare tio miljoner ton varor per vinter vilket motsvarar ungefär en miljon lastbilar.