På språng mot framtiden
Tekniksprånget är en betald praktik med syfte att inspirera unga att söka sig till ingenjörsyrket. Under hösten har Anton Rosdahl och Alice Åkerlund gjort praktik på Sjöfartsverkets avdelning forskning och innovation i Malmö.
När Alice och Anton gått ut gymnasiet visste ingen av dem vad de ville jobba med. Båda blev tipsade om Tekniksprånget, sökte och blev antagna. Av flera hundra potentiella arbetsgivare valde de Sjöfartsverket.
– För mig var det avdelningen som avgjorde. Alla företag har en IT-avdelning men FOI (forskning och innovation) hade jag aldrig hört talas om tidigare, det tyckte jag lät jätteintressant, säger Anton.
För Alice som läst Naturvetenskapligt program på gymnasiet var FOI också ett lätt val.
– Det lät inte som jättemycket teknik men ändå väldigt intressant och när vi sen fick komma på intervju så berättade Magnus om tidigare projekt och allmänt om Sjöfartsverket och det lät väldigt kul.
Under hösten har Alice och Anton främst arbetat med en förstudie kring alternativa fordon för lotstransport. Förslaget om huruvida en isgånde lotsbåt kan ersätta en svävare kom från en båtman inom ramen för Fossilfri Flotta.
Projektet har bland annat inneburit intervjuer med båtmän och tillverkare av svävare, granskning av marknaden utifrån kravet från båtmännen samt att jämföra statistik från isgående kutter och svävare.
Slutligen undersöktes utsläpp och den samhällsekonomiska nyttan. Ett gediget arbete som sedan presenterades för Fossilfri Flotta.
Förslaget togs emot väl och Alice och Anton känner sig nöjda med den feedback de fått.
Fick hjälpa utvecklingen av AI
Förutom förstudien har de hjälpt till i flera andra projekt såsom SAR UAS som utreder användningen av drönare med AI för sjö- och flygräddning. Deras uppgift var att programmera tabeller och källor till slutrapporten.
– Vi har också tagit fram en video som beskriver förloppen om hur drönaren med AI kan användas för att hitta nödställda personer i vattnet, berättar Alice.
Efter fyra intensiva månader tog praktikperioden slut i december. Både Anton och Alice tycker att praktiken varit givande.
– Alla förväntningar jag hade på praktiken uppfylldes. Det bästa är att vi fått arbeta med riktiga projekt och som kommer till nytta för organisationen, säger Anton.
Nu väntar nya äventyr för våra tekniksprångare men kanske får vi hälsa dem välkomna tillbaka till Sjöfartsverket i framtiden.
Fler praktikplatser behövs på Sjöfartsverket
Sjöfarten står inför stora rekryteringsutmaningar i framtiden. För att nå ungdomar och för att fler ska intressera sig behöver vi dra vårt strå till stacken genom att ordna fler praktikplatser. Vi vill därför uppmana alla våra verksamheter att se över möjligheterna till att ta emot en praktikant. Genom att släppa in unga människor i vår vardag kan vi visa dem Sveriges vackraste arbetsplats och både öka intresset för sjöfartsyrket men också för att visa att vi är en bra arbetsgivare. För oss på Sjöfartsverket är det inte enbart sjögående personal som efterfrågas utan flera andra grupper med kvalificerad utbildning. Inom yrken som kartingenjör, programmerare, specialister och flera andra grupper är det ibland svårt att hitta nya medarbetare som har tillräcklig kunskap.
Rekommenderad läsning
Senast uppdaterad 2024-04-05