Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Kontakt

Ansökan, kontakt och registrering för Maritime Assistance Service, Nödsändare och Tele Medical Assistance Service.

Kontakta oss

Vid nödsituation ring 112 eller anropa på VHF kanal 16, anropet är SWEDEN RESQUE.
Den internationella nödsignalen är MAYDAY.

Anrop kan även ske med DSC på nr 002653000.

Vid ej akuta frågor

Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral (JRCC)

Växel: 010-492 77 00

Pressnummer: 0771-40 90 09

Telefon för fartyg/TMAS: 010-492 79 00

Fax: 031-29 01 34

E-post: JRCC@sjofartsverket.se

Sjö- och flygräddningsavdelningen
Växel: 0771-63 00 00

FAQ - Sjö- och flygräddning

Sjöfartsverket har fem helikopterbaser och sju helikoptrar. Utöver det finns Sjöfartsverkets andra resurser i form av ex lotsbåtar och arbetsbåtar, som vid behov och tillgänglighet kan användas vid sjöräddningsinsatser.

En. JRCC är en nationell ledningscentral lokaliserad i Göteborg. Därifrån leds och koordineras alla insatser.

Sjöfartsverket har avtal med SSRS och larmar ut den närmaste stationen (ibland flera) vid en insats. Utöver det görs vad vi kallar en resursinventering, vilket innebär att vi går ut på VHF-radio kanal 16 i området och söker resurser som skulle kunna delta. Om exempelvis en båt från Kustbevakningen eller en polisbåt hör anropet och har möjlighet att delta så svarar de på anropet. Om det bedöms vara en lämplig resurs så kan de få bege sig till platsen, alternativt vara standby tills man vet vilket behov som finns.

Det bästa är att ringa 112. SOS-operatören kommer då att koppla med JRCC i samtalet, tillsammans med ambulans och räddningstjänst. Det innebär att hela kedjan av aktörer är med från start, vilket ger bra förutsättningar att snabbt kunna larma ut rätt resurser både för att undsätta dig, men också för att kunna ta hand om eventuellt skadade personer. I de allra flesta fall får man i samband med att du ringer in också din position, vilket gör att vi snabbt vet var du befinner dig.

Om du larmar och redogör för din situation och räddningsledaren bedömer att det är eller kan bli fara för ditt liv så startar hen sjöräddningstjänst. Den insatsen kostar inte dig någonting utan finansieras av andra medel.

Du kan ringa 112, men om räddningsledaren vid JRCC gör bedömningen att det inte är fara för ditt liv kommer inte någon sjöräddningsinsats att inledas. Detta beror på att sjöräddningstjänst inte omfattar egendom. Däremot kan andra aktörer som Kustbevakning och kommunal räddningstjänst vara intresserade av om det är risker för miljön i form av exempelvis bränsleläckage. Om så inte är fallet och det är bärgning av båten du behöver får du kontakta ditt försäkringsbolag och/eller om du har någon annan form av assistansförsäkring som kan hjälpa dig att rädda båten.

För att få jobb som flygräddningsledare bör du ha utbildning och/eller erfarenhet från den civila eller militära flygbranschen som exempelvis flygtrafikledning, flygstridsledning, pilot eller annan helikopterbesättning.

För sjöräddningsledare finns det ett formellt krav på att du ska ha sjökaptensexamen.

Bland de som arbetar idag finns en bredd av erfarenhet och kunskap på både sjö- och flygsidan från tidigare yrken inom exempelvis Polisen, Kustbevakningen, handelsflottan och andra yrken kopplade till sjöfart. Till det har flera, såväl på sjö- som flygsidan, ett brinnande fritidsintresse för farkoster som rör sig både på vatten och i luften.

En besättning består av två piloter (kapten och styrman), en vinschoperatör och en ytbärgare. Varje Helikopterbas har också tekniker som finns i tjänst dygnet runt men som inte tillhör den flygande besättningen och således ej bor på basen.

Senast uppdaterad 2025-05-06