Jobba till sjöss
Det finns mängder av jobb där du kan arbeta till sjöss – från jungman utan utbildningskrav till befälhavare eller lots som kräver både eftergymnasial utbildning och sjötid. Vilket passar dig?
För många är det en dröm att kunna arbeta med sin hobby. För sjömän är det vardag. Att arbeta ombord är speciellt på många sätt. I regel arbetar man 2-4 veckor i sträck och är därefter ledig lika länge. Isbrytarna är ett sådant exempel. På fartyg arbetar man i skift och det finns alltid ett antal personer i tjänst. Att kunna kombinera en lång fritid med att i perioder jobba intensivt är en tillvaro som inte är för alla, medan det för andra passar som handen i handsken.
Inom Sjöfartsverket har vi också tjänster till sjöss där man utgår hemifrån eller från en station och är i tjänst upp till cirka 13 h i sträck, med en arbetsperiod om 1-7 dygn, vilket passar dem som inte vill ligga ute i flera veckor. Exempel på det är lots eller båtman.
Säkerheten är det absolut viktigaste ombord och övningar för bland annat evakuering och brand sker ofta. Oavsett befattning har man även en säkerhetsroll ifall något skulle hända. Det kan till exempel vara som rökdykare eller att köra livbåt.
Besättningen, som ansvarar för navigation, drift och underhåll av fartyg och maskineri varierar i storlek, från två personer på lotsbåtar och mindre arbetsfartyg till över 20 personer på våra större fartyg.
En andra familj
En spännande sak med att jobba till sjöss är, förutom att man kommer till platser som få andra får se, att fartyg är egna små samhällen. Mycket som man tar för givet iland - som exempelvis el och vatten - tillverkas ofta ombord. Avloppsvatten måste tas omhand och det kan finnas stora värme-, kyl- och frysanläggningar som ska skötas. I land är det många olika specialister som sköter dessa olika uppgifter/system men ombord måste besättningen kunna klara allt sådant själva. Det är inte ovanligt att folk som jobbar med sådant i land har en bakgrund från sjön, just på grund av den breda kunskapen och kompetensen som krävs där.
Fartygen är ofta utrustade med exempelvis gym, tv-rum och bastu för att man ska ha en meningsfull fritid ombord och kunna koppla av. På de allra flesta fartygen finns bra uppkoppling så att man kan hålla kontakten med de där hemma.
Vad krävs för att få jobba till sjöss?
För att få arbeta till sjöss, oavsett befattning, behövs följande certifikat:
– Basic Safety (grundläggande säkerhetsutbildning)
Det krävs också läkarintyg för sjöfolk (utfärdas av läkare godkänd av Transportstyrelsen) samt ett aktuellt sjötjänstutdrag från Tranportstyrelsen.
För mer detaljerad information om respektive klass och behörighet, gå till Transportstyrelsens behörighetsguide (Behörighetsinformation - Transportstyrelsen)
Vad kan jag jobba med till sjöss?
Nedan har vi listat exempel och ett urval av yrken, utifrån utbildningsnivå. Behörigheter, certifikat och utbildning kan skilja beroende på fartyg och område, samt hur lång sjötid/tjänstgöringstid som krävs efter avslutad utbildning. Begreppet sjötid är antal arbetade dagar till sjöss. Jobbar du till exempel 15 dagar på en månad, då är sjötiden 15 dagar.
I våra rekryteringsannonser finns mer detaljerad information för våra specifika tjänster som ligger ute. Här hittar du våra lediga tjänster.
Utbildningar inom sjöfart
Det finns flertalet utbildningar som tar dig ut till sjöss, både på gymnasie- och universitetsnivå.
Gymnasieskolor med inriktning sjöfart
Yrkesvuxskolor
Yrkesvuxutbildningen sjöman däck och maskin (manskap)
Universitet med inriktning sjöfart
Mer läsning
Senast uppdaterad 2025-02-12