Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Snabbare väg till båtmanyrket – första testperioden klar

Erik Ahlsten och Malin Nicander läser till fartygsbefäl klass VII och har haft sex veckors fartygsförlagd praktik på Sjöfartsverket. Betyget? Hög kvalitet och väl mottagna.

Lotsbåt i Kalmar
Lotsbåt i Kalmar

Erik med en bakgrund som byggingenjör och Malin med en master inom filmfoto. Båda är mitt i livet och har en längtan till sjön.

– Jag älskar att köra båt och båtmanyrket ligger i linje med vad jag strävar efter. Jag gillar också att det är så väderstyrt, man måste hela tiden förhålla sig till väder och strömmar. Det är intressant, säger Erik.

– Jag kommer från ett kreativt yrke med stor frihet och stort ansvar, och där jag växlat mellan intensiva arbetsperioder med lugnare. Jag har trivts super bra med det, samtidigt har jag längtat efter en bransch där det är lite mer förutsägbarhet, både schemamässigt och inkomstmässigt. När jag växte upp hade jag en farbror som var fiskare, någonstans tror jag att han har inspirerat, nu har det gått upp för mig att saker jag värderat i min första karriär går att kombinera med min kärlek till vattnet och havet, säger Malin.

Till sommaren får de ut sina Fartygsbefäl klass VII och kan börja arbeta som styrmän, efter totalt 180 dagars fartygsförlagd praktik på olika fartyg. Sex veckor av tiden har de tillbringat på Sjöfartsverket, Malin i Kalmar lotsområde och Erik i Helsingborg.

Erik på kaj bredvid lotsbåt
Malin, praktik i Kalmar

– Jag ville verkligen vara på lotsstation så jag började dra i olika trådar redan förra våren. När det nästan ett år senare plötsligt öppnades en möjlighet i Kalmar visade det sig att jag redan hade haft kontakt med lotsområdeschef Anna, säger Malin och fortsätter.

– Det finns många fördelar med att göra praktik på lotsstation. Jag har haft möjlighet att lära mig av flera olika kompetenta yrkesmänniskor, fått olika infallsvinklar och förhållningssätt som har gett mig fler verktyg i min låda. Det har också varit lärorikt att kunna bolla saker vi lärt oss teoretiskt i skolan med båtmän och lotsar, för att se hur det praktiskt fungerar i verkligheten, säger Malin.

Även Erik har haft bra veckor och blivit väl omhändertagen. 

– Jag träffat många fina människor och har lärt mig massor. Jag har nog stött på det mesta. Hur man planerar sin dag, underhåll av båtar och samtidigt pussla ihop sin vila. Det första jag fick lära mig var att planeringen inte kommer bli som tänkt, så det krävs att man är flexibel. Det har också varit lärorikt att höra hur de olika båtmännen värderar sina beslut utifrån sina erfarenheter. Ska vi åka? När ska vi åka och hur lång tid tar det? Vilken väg är bäst utifrån fart, vindar och strömmar? Att ta bra beslut är kanske det viktigaste vi lär oss som fartygsbefäl.

Sedan har de givetvis fått köra lite båt också.

– Ja, mycket båtkörning har det blivit. Det uppskattar jag enormt, mängdträning är nödvändigt för att man ska bli en skicklig båtförare. Under praktiken växlade jag mellan lotsstationen i Kalmar och Oskarshamn, och var även över en sväng på Gotland och i Karlshamn, där jag har fått manövrera och navigera många olika båtar under olika förhållanden, vilket definitivt har gjort mig mer varm i kläderna. Dimma, mörker, solsken, regn, snö, vind, vågor, ström -allt har jag fått smaka på, säger Malin.

Och för Malin är det mer än ett yrke.

– Jag har känt mig som fisken i vattnet de här veckorna. Något bättre yrkesval kan jag knappast tänka mig. Att manövrera, fixa med underhåll, laga mat ihop med kollegor, samt se hav och horisont under större delen av arbetstiden; det tycks mig vara det ideala arbetslivet. Utbildningen öppnar verkligen nya dörrar.

Erik ser stor potential med utbildningen, vars syfte är att på ett kvalitetssäkrat sätt snabba på processen för att studenter ska komma ut i arbete fortare.

– Det tar traditionellt runt 8-9 år idag innan man kan bli båtman, så jag ser det här som en jättemöjlighet. Det är hög kvalitet på utbildningen, bra moment som ingår och höga krav som ställs från universitetet. Och i slutet på dagen är det ändå redaren som bestämmer om man är lämplig och uppfyller tillräckliga krav. En annan viktig sak är att det krävs att man gör praktiken på olika fartyg, gärna med olika inriktning. Jag ser positivt på detta.

Tiden på Sjöfartsverket har också bidragit till en större förståelse för myndigheten i stort menar Erik.

– Det är svårt att sätta fingret på vad exakt som lockar med Sjöfartsverket, men det är en stark organisation som är professionell och har ett starkt varumärke. Här kan jag lära mig grejer, det finns mycket erfarenhet. Det har varit en väldigt spännande resa att träffa både de som är lite nyare och de som har varit med länge.

Från bryggan på en lotsbåt
Fotograf: Erik Ahlsten

Nästa steg för Sjöfartsverket

Malin och Erik var först ut med fartygsförlagda praktikperioden på Sjöfartsverket inom testet som berör FB VII.

– Efter första omgången finns mycket positivt att ta med i utvärderingen framåt, men också delar som vi kommer vilja skruva på. Snart väntar ännu en fartygsförlagd praktikperiod och efter det kommer vi utvärdera båda tillfällena för att skapa ett så bra underlag som möjligt för att kunna förbereda våra framtida praktikanter för ett arbete till sjöss. Ett stort tack till Malin och Erik som har gett allt. Och ett stort tack till alla på stationerna som har bidragit till givande veckor för dem. Jag ser fram emot fortsättningen, säger Tobias Chronéer, affärsområdeschef Transport- och farledsservice.

Rekommenderad läsning

En bild på män som står framför en dator på ett fartyg

Framtidsprojekt

Vi effektiviserar sjöfarten från land och till sjöss.

Projekt och fokusområden

Senast uppdaterad 2025-04-10