Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sjömätning

Sjöfartsverket har stor kompetens och en lång erfarenhet att sjömäta svenska vatten.

Fartyget Jacob Hägg i vattnet med blå himmel bakom.
Sjömätningsfartyget Jacob Hägg.

Sjöfartsverket mäter främst för EU-projekt och för att säkra upp befintliga farleder. Det innebära att sjömätningen är koncentrerad till de områden där större fartyg rör sig. Vi utför även regelbundna kontrollmätningar över vissa farleder och sjömäter inför/under och efter muddringar in till större hamnar.

Sjöfartsverket tar upp beställningar och offererar både stora och små uppdrag. Vi kan mäta vattendjup från cirka två till tre meter ned till hundratals meter. Vi processerar djupdatan för er så ni får ut en lätthanterlig karta. Naturligtvis så kommer även mätningen in i Sjöfartsverkets sjökort.

Som tillägg till moderna fartyg med högteknologiska multibeam-ekolod har vi även ROV och SideScanSonar på våra fartyg.

Detaljerad djupkarta

Med hjälp av informationen som vi samlat in kan vi presentera ett resultat i form av en kartbild eller ett digitalt data set som kan visualiseras i 3D.

Format

Djupdata kan levereras i olika format som Shape, XYZ ascii, ArcGIS-raster och ArcGis-TIN. Kartprojektion Sweref 99TM eller RT90 2,5g V. 

Beställ sjömätning

Kontakta Sjöfartsverket för prisuppgift och beställning på telefonnummer 010-478 4818 eller e-post sma@sjofartsverket.se

Senast uppdaterad 2023-10-11